• Yardım
  • »
  • İptal, Değişim, İade

İptal, Değişim, İade


Cayma Hakkı ve İade Süreci

   

Cayma Hakkı ve İade Süreç Bilgileri

Cayma Hakkı nedir?

6502 sayılı ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun (“Kanun”) gereğince, alıcıların ürünü teslim aldıkları tarihinden itibaren 14 gün içinde cayma haklarını sebep göstermeden ürünleri iade etme hakları vardır.

Cayma Hakkı Nasıl Kullanılır?
Alıcının, teslim tarihinden itibaren 14 gün içinde ürünü iade etmek istediğini satıcıya bildirmesi gerekmektedir. Satıcı, alıcının talebini aldıktan sonra en geç 10 (on) gün içinde, ürünü iade alıp ürün bedelini ödemekle yükümlüdür. İadeye konu olan ürüne ait kargo gönderimine ait masraf tüketici tarafından karşılnacaktır.

Ürün, iade edilirken, teslimatı sırasında Alıcı'ya ibraz edilmiş olan orijinal faturanın da iade edilmesi gerekmektedir. Faturanın iade açıklama bölümü varsa eğer bu bölüm de doldurulmalı ve fatura, Alıcı tarafından imzalanarak ürünle birlikte iade edilmelidir.

Cayma hakkının geçerli olmadığı ürünler nelerdir?

  • Alıcı için kişiye özel olarak üretilen, üzerinde ilave veya değişiklik yapılarak kişiye özel hale getirilen ürünler,
  • Niteliği itibarıyla iadeye elverişli olmayan ürünler
  • Alt ve Üst iç giyim, yüzme giyim, külotlu çorap, kozmetik ürünleri, fantazi ürünleri, tek kullanımlık, hızlı bozulan veya son kullanma tarihi geçme olasılığı olan ürünlerin, kişisel kullanıma özel ürünlerin ve OUTLET olarak satılan değişim ve iadesi yapılamamaktadır.
  • Teslimat sonrası açılmış olan görüntü veya ses kayıtları (DVD, CD ve Kaset vb.), Kitap, dergi vb. basılı ürünler, yazılım programları ve bilgisayar sarf malzemeleri
  • Çabuk bozulma tehlikesi olan veya son kullanma tarihi geçme ihtimali olan ürünler
  • Fiyatı borsa veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda belirlenen ürünler. Örneğin, Külçe, Ziynet Altın ve Gümüş kategorisindeki ürünler vb.
Elektronik ürünlerde cayma hakkı ve iade süreci nasıl kullanılır?
  • Elektronik ürünlerin "Cayma Hakkı" kapsamında iade alınabilmesi için, alıcı tarafından satın alınan ürünün, orijinal kutusunun zarar görmemiş olması, faturasının ve tamamlayıcı tüm aksesuarlarının ürün ile birlikte geri gönderilmesi gerekmektedir. Gönderilmemesi halinde iade talebi reddedilecektir.
  • Kurulumu servis tarafından yapılan ürünlerde; kutunun servis haricinde açılması veya kurulumunun servis haricinde yapılması durumlarında iade alınmayacaktır.
  • Cep telefonlarına Sim kartın takılması, Wi-Fi ile network bağlantı kurulması halinde, cihaz 2'inci el statüsüne geçmiş olacaktır. Mevzuat gereği cayma hakkı kapsamında "Ürünün satılabilir özelliğinin kaybolmaması" gerekmektedir. Bu sebeple Sim kart takılan veya Wi-Fi ile bağlantı kurulan ürünler, cayma hakkı kapsamında iade alınamamaktadır. Ayıplı ürün olması halinde mağaza ile irtibata geçilmelidir. Mağaza, teknik servis raporu talep edebilir.
  • Cayma hakkı dışında kalan, 14 gün ile 6 ay arası iade talepleri için, ürünün teknik servise gitmesi ve servis tarafından iade kararı verilmiş olması gerekir.
Cayma hakkı sürecinde iade kargo ücreti kime aittir?
Cayma hakkı dâhilinde, ürün iadelerinde iade kargo ücreti tüketiciye (alıcı) aittir. Alıcılar, ürünleri kişisel sebeplerle iade etseler dahi alıcının kargo ücretini ödeyerek iade etme hakkı vardır.

Alıcı, ürünü kullansa bile iade edebilir mi?
Ürünün ambalajının açılması ve denenmesi, ürünün mutat kullanımı, yani ürünün alışılageldiği gibi kullanılması cayma hakkını ortadan kaldırmaz. Satıcı, cayma süresi içinde ürünü alıcıya teslim etmişse alıcı, ürünü ancak olağan bir gözden geçirmenin gerektirdiği ölçüde kullanabilir. Aksi takdirde alıcı cayma hakkını kullanamaz.

Alıcı, ürüne zarar verilmesi durumunda ürünü iade edebilir mi?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması mevzuatı gereğince, ürünün değerinin azalması veya iadeyi imkânsız kılan bir nedenin varlığı, cayma hakkının kullanılmasına engel olmaz. Ancak ürünün değerinin azalması veya iadeyi imkânsızlaşması alıcının kusurundan kaynaklanıyorsa alıcının, ürünün değerini veya değerindeki azalmayı satıcıya tazmin etmesi gerekir. Bu durumda, satıcı zararı tazmin edebilmek için, ürün değerinin azalmasına ilişkin alıcı hakkında yasal yollara başvurabilir.



Bu kategorideki diğer sorular Sorunuzun cevabını bulamadıysanız tıklayın.
Yardım Ana Sayfasına dönmek için tıklayın.
  Hızlı Servis

Bize Ulaşın

Sorunuzun cevabını burada bulamadıysanız, Destek Hattımıza mesaj atarak ulaşabilirsiniz.

Bize Ulaşın